Wednesday, October 9, 2013

Cara mudah buat header blog

Assalamualaikum.

Kalau ada yang perasan. Aku dah ada header blog. Yeay! Memang tak sangka aku akan ada header sebab sebelum ni aku memang betul2 tak tahu cara nak buat header. Pernah juga sekali dua cuba, tapi buruk.

and now dah menjadi sebab aku dah jumpa cara mudah. Hip Hip HOORAY!
nak tau macammane?

Go visit picmonkey

1) Pilih create a collage


2) Pilih layout and duck in a row. Pilih yang 3 kotak.


3) Then, save as blank. Benda ni korang akan guna for template header korang nanti.


4) Then, Patah balik at first page--> picmonkey. Tapi this time, korang pilih Edit a Photo.



5) Bukak balik file yang korang dah save tadi.


Then, korang boleh gunakan kreativiti korang untuk buat header atas collage yang korang dah save tadi.

6) and SAVE


7) Untuk size, aku suggest 900xpix X 300pix. Tp, size ni korang boleh try and error untuk dptkan the best for your blog.



So, amacam? Senang kan? sekarang go and TRY!

16 comments:

  1. hai nuha,thanks dtg melawat shaila..anyways nice sharing..^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak nuha bial da siap edit macam mana nak paste kat blog?

      Delete
  2. Shark pnah guna..
    Mmg simple.
    Pueh hati dpt wat sendri.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kann? memang puas dapat buat sendiri. hihi ^_^

      Delete
  3. congrats yee dh ade header baru! :D tgk mcm if gune ni senang je nk buat header kan, tq yea nice sharing dear :D Qeela gune photoshop / picasa je, tp picmonkey ni pon cm lg simple je, hehe. leh try laa nnt :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya teringin jugak nak guna photoshop. Tapi tak reti. Nak download photoshop pun, tak tau macammana. hihi.

      Delete
  4. wah,saya baru tau je ni..thanks,akak! boleh try...lagipun header yang akak buat tu cantiklah! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks. pergilah try, good luck!! hee :)

      Delete
  5. thanks nuha...tutorial yang sangat membantu....senang faham dan saya dah aplikasikan kat blog saya..terima kasih banyak ya....

    ReplyDelete
  6. thanks for this tutorial..it is very useful..

    ReplyDelete
  7. Hai niha...time kasih utk tutorial nie...mudah sgt...singgah BW kat sini skali..nice blog...

    ReplyDelete
  8. Hai niha...time kasih utk tutorial nie...mudah sgt...singgah BW kat sini skali..nice blog...

    ReplyDelete
  9. haii nuha..terima kasih utk tutorial ni, dah cuba..now dah ada header baru hehe..

    ReplyDelete
  10. wow ! terima kasehsgt membantu lahh . if tak keberatan visit my bblog :)

    ReplyDelete
  11. yang ni kena bayar ke nuha ? saya baru lagi

    ReplyDelete